Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trumpův „mírový plán“ znamená likvidaci Palestiny

V úterý 29. ledna představili americký prezident Donald Trump a izraelský premiér Benjamin Netanjahu na společné tiskové konferenci tzv. mírový plán.

Jedná se o sérii opatření, která by měla vést k ukončení desítek let trvajícího konfliktu mezi Palestinci a Izraelci. Tento plán by však pro Palestince znamenal naprostý konec jakémukoli smysluplnému státnímu řešení.

 

V prvé řadě si nemohu odpustit povzdechnutí nad tím, že se USA opět angažují na Blízkém východě, který svými vojenskými aktivitami učinily jedním z nejméně stabilních míst na Zemi. USA v této oblasti dlouhodobě sází na dvě země - údajně demokratický Izrael a jasně nedemokratickou Saúdskou Arábii. Nikdo tedy nemůže být šokován, že výsledek konference nahrává pouze jedné straně konfliktu. Navíc samotná představa Trumpa, který loni představil rekordní rozpočet USA na zbrojení v hodnotě 717 miliard dolarů, jako „mírotvorce“ je naprosto směšná a vzniká tedy otázka, co za tzv. mírovým plánem reálně stojí. 

 

Za vznikem plánu stojí Trumpův zeť Jared Kushner. Už od začátku byl vytvářen bez účasti palestinské strany. Její představitelé odmítli se současnou Trumpovou administrativou spolupracovat poté, co se americký prezident rozhodl přesunout v prosinci 2017 ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma. Uznal tak toto město za hlavní město státu Izrael. A to je první klíčový problém. Na Jeruzalém si totiž dělají nárok jak Izraelci, tak Palestinci. Je zároveň místem nejsvatějších památek křesťanského, judaistického i muslimského náboženství. Navíc toto město bylo postupně dobýváno Izraelem nejprve v roce 1948, poté v roce 1967, kdy získal Izrael kontrolu nad jeho východní částí. 

 

Nový mírový plán ale mluví velmi mlhavě. Sám Trump na jednu stranu říká, že Jeruzalém by měl být nedělitelně hlavním městem Izraele, zároveň však prohlašuje, že by se „někde“ ve Východním Jeruzalémě mělo ustanovit hlavní město palestinského státu. Zásadní problém je to tak nejen pro představitele palestinské správy, která považuje Jeruzalém za své město, ale také z pohledu mezinárodního práva, které tomuto městu připisuje zvláštní status. 

Otázka mezinárodního práva hraje důležitou roli i v dalším problematickém bodu. Západní břeh je podle něj považován za okupovaná palestinská území. Podle mezinárodního práva je zakázáno, aby vznikala na takovýchto místech trvalá osídlení. Bohužel se tak děje už desítky let. Vzniklo jich za tu dobu na 261, z nichž 140 izraelská vláda oficiálně uznává. Izrael dal také několikrát najevo, že nehodlá tyto osady opustit. Stejně hovoří i současný plán prezidenta Trumpa. Logicky je to Palestinci chápáno jako neoprávněné zabrání své země. Od roku 2017 však USA přestaly považovat tyto osady za porušování mezinárodního práva a daly tak Izraeli jasně najevo svou podporu v jejich další výstavbě.

 

Navíc navržená podoba palestinského státu je znamená vznik zmrzačeného roztříštěného území, které tvoří enklávy, jež nebudou vůbec schopné samostatně fungovat. Nad nimi bude mít Izrael naprostou moc, jak vojenskou, tak ekonomickou. Stranou nechávám osud více jak 5 a půl milionu palestinských uprchlíků, kteří stále čekají na možnost vrátit se zpět do své země. 

 

Tento plán tedy nemůže přispět k mírovému uspořádání, protože vyhovuje pouze izraelské straně, potvrzuje porušování mezinárodního práva a neuznává nároky palestinského lidu na svébytnost. Jediným řešením je podle mě založené na existenci dvou států s nezávislým, demokratickým, životaschopným a spojitým palestinským státem, přičemž Izrael by si také měl uvědomit, že rozhodně není demokratickým rájem a jeho chování k Palestincům je velmi mírně řečeno kontroverzní.

 

Čímž se dostáváme k tématu načasování prezentace tzv. mírového plánu, kterým se utvrzuje politické spojenectví na ose Trump-Netanjahu a dlouhodobé vojensko-diplomatické spojenectví mezi USA a Izraelem.  V roce 2019 se v Izraeli odehrály hned dvoje předčasné volby, což dokazuje, že zde není politická situace rozhodně stabilní. Na vrcholu této nestabilní politické pyramidy přitom stojí právě Netanjahu, který čelí obvinění ve třech korupčních případech a kromě úplatkářství je obviněn i ze zneužití důvěry a podvodu. I Trump se snaží udržet své funkci a bojuje proti ústavní žalobě za zneužití úřadu a obstrukce vůči Kongresu, která by ho mohla funkce zbavit. 

 

Dlouhodobý problém mezi Izraelem a Palestinou se tak teď stal rukojmím dvou nezodpovědných politiků, kterým ani za mák nejde o důstojnost Palestinců, ale primárně o vlastní politické zájmy. Skutečný mírový plán musí vzniknout u kulatého stolu, u kterého bude skutečně nezávislý mediátor (očividně tedy ne USA), Palestina a Izrael. Neuvěřitelná drzost faktu, že je Palestině prezentován plán, kterak má vypadat jejich území a na kterém se nepodíleli, může zejména Čechům něco připomínat. Představení plánu a i samotný plán tedy nepovažuji za seriózní příspěvek do zcela zásadní debaty, ale o další PR show morálně zkorumpovaných “státníků“. 

 

 

Autor: Kateřina Konečná | pátek 31.1.2020 12:14 | karma článku: 35,83 | přečteno: 4745x
  • Další články autora

Kateřina Konečná

ČR a její občané nesmí sloužit světu jako „ropné pole“ na krev a plazmu!

Jelikož jsem si od jednoho ne příliš bystrého novináře o víkendu přečetla, že jsem v Evropském parlamentu za posledních 10 let nic nedokázala, rozhodla jsem se udělat takový seriál mých úspěchů.

15.4.2024 v 16:23 | Karma: 31,24 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Kateřina Konečná

Viníci krachu Liberty? EU, privatizace, Indové!

Je to smutný pohled. Před třiceti lety fungující huť, dnes firma bez fungující vysoké pece. Kdo jsou viníci je jasné, ale je třeba to rozebrat podrobněji...

17.12.2023 v 16:45 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1290x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Kateřina Konečná

Je na čase zkrotit divoké krátkodobé pronájmy. A pomoci bydlení

Krátkodobé pronájmy bytů nabízených skrze online platformy, jako je například Airbnb, můžou být sice výhodné díky relativně nízkým cenám pro turisty, místním však obvykle přínosem nejsou.

22.11.2023 v 18:22 | Karma: 17,61 | Přečteno: 440x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Kateřina Konečná

Měla jsem zamhouřit oko před miliardami eur pro ukrajinské oligarchy? Ani omylem

Evropský parlament před pár týdny valnou většinou schválil takzvaný nástroj pro Ukrajinu. Za tím nic neříkajícím označením je 50 miliard eur po následující tři roky. Hlasovala jsem proti. Proč?

14.11.2023 v 21:29 | Karma: 28,85 | Přečteno: 731x | Diskuse

Kateřina Konečná

Milá republiko,...

Připomínáme si 105 let státu, který dnes už – za mě bohužel – neexistuje. Mohli bychom tesknit, že jsme přišli nejen o společný stát, ale i o velký díl suverenity České republiky.

28.10.2023 v 22:06 | Karma: 21,35 | Přečteno: 471x | Diskuse
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 298
  • Celková karma 31,24
  • Průměrná čtenost 825x
Jsem poslankyně Evropského parlamentu za KSČM díky Vám, pro Vás a s Vámi.

Seznam rubrik