Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Inu, příslušnice posttotalitní strany promluvila a hned ukázala, že se KSČ(M) nezměnila. Asi by to dopadlo stejně, kdyby se k minulému režimu v Německu třicet let po válce vyjadřovali příslušníci NSDAP.

...že Ústava ČSSR garantovala právo na práci... Ústava ČSSR toho garantovala mnoho. Jenže ČSSR nebyla právní stát. Byla to totalitní diktatura. Nebyly svobodné volby, právní stát, občan neměl zastání před soudem, stát potlačoval občanská práva i svobody, ačkoli je Ústava garantovala. Pokud byl někdo v nemilosti režimu, bylo mu právo na práci k ničemu, protože se režim postaral, aby si v zaměstnání odpovídajícím jeho kvalifikaci ani neškrtnul. A netýkalo se to jenom jeho, nýbrž také rodiny, dětí, přátel, pokud se od něj včas nedistancovali.

...že odměna za práci umožňovala bezstarostné pokrytí základních životních potřeb... opět to platilo jenom pro ty, kteří byli zcela loajální k totalitnímu režimu, jinak se režim postaral, aby těm, kteří se nechtěli přizpůsobit, zničil život

...že do roku 1989 se bytový fond téměř zdvojnásobil ... Kolik bytů se postavilo v "kapitalistické cizině" za stejnou dobu? Jak vysvětlíte zoufalou bytovou situaci v 80. letech, která se dostala i do komedií? Dlouhé pořadníky na byty a úplatky při jejich přidělování, protože byty byly nedostatkové? Já vám to vysvětlím takto: v totalitní ČSSR prudce narůstal počet obyvatel, proto se s tím bylo potřeba vypořádat a rychle stavět byty. Dnes populační růst prakticky ustal, proto bytová výstavba ustala.

a tyto byty dnes mají takovou cenu, že někteří si na jejich pořízení musí vzít celoživotní závazek... To si děláte srandu? Ono opravdu bylo za vaší totalitní diktatury možné pořídit si byt v paneláku nebo činžáku, jako je to možné dnes? Nekecejte, šlo o nájemní, leda družstevní bydlení. Ale v družstvu jste jenom měla podíl, ten byt nebyl váš.

...že byla zajištěna soběstačnost ve všech strategicky důležitých oblastech.... K čemu je to dobré, být soběstačný třeba v produkci pšenice?

potraviny byly ve srovnání s dnešními standardy

2 0
možnosti

potraviny byly ve srovnání s dnešními standardy na špičkové kvalitativní úrovni... Není to pravda. Toto je prostě lež.

...že rozvoj v oblasti energetiky byl nevídaný (ano – jaderné elektrárny jsme z velké části zvládali stavět sami)... dnes se snad energetika nerozvíjí? A jaký ten rozvoj byl třeba v Rakousku? Bylo to tam horší než u nás?

...že elektrifikováno bylo celé území od Aše až po východní Slovensko (téměř 10 tisíc obcí!) ... V "kapitalistické cizině se neelektrifikovalo"?

...že náklad na energii byl naprosto zanedbatelným měsíčním nákladem... Však to také stát stálo těžké finanční prostředky, protože energie byla silně dotovaná. Ty prostředky pak chyběly jinde, protože jsme bohužel nikdy nebyli ropným emirátem.

...že venkov a obce zažily renesanci – počínaje funkčním spolkovým životem až po výstavbu kanalizací či kulturních a společenských domů, kin, síť obchodů, pošt, knihoven a škol... Toto je naprostá nehoráznost. Po komunistické totalitní hrůzovládě je český venkov nejvíce devastovanou částí České republiky. Nejprve naprosté zničení vesnické společnosti, srovnatelné s genocidou, během kolektivizace. Venkov se z ní už nevzapamatoval. To, že se někde postavil obchod nebo škola, to rozhodně nemohlo kompenzovat. Stačilo si to dobře srovnat hned po roce 1989, když jste přejela hranice do Rakouska. Tam venkov vzkvétal. U nás ne!

...byla vybudována hustá síť infrastruktury umožňující přepravu osob i nákladu – dokonce tak obrovská, že dnes stát, kraje i obce mají problém ji udržet v „nehavarijním“ stavu... Jistě, a proto se při rychlosti budování jediné dálnice D1 vyprávěly vtipy, že dálnice je to proto, že "dál nic". Silniční síť byla z velké části vybudována již před komunistickou hrůzovládou, ale chyběla síť dálnic. Ta budována nebyla.

...že armáda byla v první řadě k ochraně vlasti – nikoli expedičním sborem v cizích službách... Armáda byla v první řadě podřízená agresivním plánům Ruského impéria. Nebyla určena k ochraně vlasti, ale k tomu, co jí Moskva poručila

2 0
možnosti
MK

Něco bylo paní Konečná zásadně špatně, když Adamec opakovaně navrhoval deficitní rozpočet. Rovněž opakovaně chybějící zboží na trhu a to nejen v maloobchodě, ale i zásobování průmyslové výroby ( často dodávky z lido-demo).

Na druhou stranu bych k 17.11. vyvěšoval smuteční fangli s přesným určením: všechno nebylo špatné, při vylití celé (komunistické) vaničky se vylilo i dítě; viz. zemědělská politika nebo třeba některá sociální opatření.

Na solidní historický rozbor je ještě moc brzy, především proto, že celá rozporuplná generace, která zažila více strategických změn a někteří jedinci (a není jich zas tak málo) byli u korýtka jak za komunistů, tak i po 89. Až děti dnešních -náctiletých budou mít patřičný nadhled podmíněný příslušnou objektivitou.

2 0
možnosti
Foto

J38a30n 92A22n36d61r11l76e

18. 11. 2020 0:53

Ale ten článek je tak něco jako kdyby 8. května napsala mladá blonďatá historií nedotčená Němka oslavnou ódu na délku dálnic vystavěných v Říši ve třicátých letech... chucpe ;-€

1 0
možnosti
Foto

J75a17n 84A32n21d39r95l91e

17. 11. 2020 21:54

k těm vašim odrážkám, vždyť to je jedna polopravda vedle lži a blabolu, chcete-li, zde je muj email -andrle218@seznam.cz - a rad budu polemizovat bod po bodu podle statistickych rocenek a jinych faktu, tady na to neni prostor.... lzete, to je fakt, ktery se sem vejde pohodlně...RvRvRv

[>-]

1 1
možnosti
LF

L40u39k38a28s 84F40i47k28r

17. 11. 2020 22:20

Opakovane usvedceny lhar rezjir vas minusuje. ;-D

1 0
možnosti
PT

P43e96t70r 86T64o14m23e23k

17. 11. 2020 17:09

Že se ty odporná komunistko o tom nestydíš vůbec něco napsat. Nebo tvůj komunistickej fotřík podepsal Několik vět? Styď se odporná vyžírko.

5 5
možnosti
BJ

Teď se ukázal ten pravý demokrat, , který dokáže jenom urážet, stydět byste se měl vy.Byla zvolena europoslankyní v demokratické společnosti zrovna tak, jako poslanci jiných stran, podle vás taky vyžírkové

2 2
možnosti
TL

Soudružka autorka je názorově skutečně velice pevná...

Ale souhlasit se nedá asi s ničím. Čím to asi bude?

6 0
možnosti
AT

Je potřeba se trochu zviditelnit před volbou předsedy ....

3 0
možnosti
AT

Děkuji za úžasné shrnutí. Pro větší objektivitu bych vás ještě poprosil o srovnání úspěchu socialismu s tehdejším vývojem na západ od nás například v ekonomické oblasti, ať je ten rozdíl viditelný.

A když uvádíte, že se systém zhroutil jen kvůli chybám vedení KSČ, schválně uveďte seznam zemí, kde komunisté zásadní chyby neudělali, dodnes jsou u moci, země prosperuje a lidé jsou spokojení.

Děkuji

5 0
možnosti
Foto

Čína, Vietnam?

1 1
možnosti
LC

Já bych i s lecčím, co jste ve vašem výčtu "předností" našeho socialismu uvedla, souhlasil. Jenomže zásadní, klíčový problém celé té čtyřicetileté epizody byl v tom, že tento "nový společenský řád" byl ekonomicky méně výkonný než ten předchozí. Proto došlo k jeho zhroucení. V českých poměrech ne Havel, disidenti studenti, ale ekonomika. Havel a studenti byli jen urychlovačem, katalyzátorem toho co se stalo (ani trochu nechci snižovat to co dělali/udělali). Stalo by se to možná o něco později, ale stalo, protože soudruzi už nevěděli jak dál. 40 let mleli z podstaty, svět nám ujížděl, vlastně ujel a dál to už okecávat nešlo.

1 0
možnosti
Foto

Ale šlo, viz KLDR.

Ze zpětného pohledu ale nelze ani hovořit dlouhodobě o nějaké nižší výkonnosti, protože tempo růstu národního důchodu ČSSR převyšovalo tempo růstu národního důchodu GB, tedy dokonce tempo růstu EHS.

1 1
možnosti

J65a89n 31Š64e89s35t39á51k

17. 11. 2020 12:22

Snad jen jedna drobnost. "...že Ústava ČSSR garantovala právo na práci" To garantovala zejména členům KSČ a ozbrojených složek, estébákům a jejich spolupracovníkům. Když jste se jim znelíbila, třeba jen prosto, že jste se stala jejich profesní konkurencí, už jste letěla. Podobně soudy, se soudci a advokáty často bez VŠ vzdělání, jen s několika měsíčním kursem, kteří soudili i po roce 1989, jak bylo dnes ráno na rádiu Plus, tak soudy ochraňovali jen příslušníky totalitní moci. atd. atd.

6 0
možnosti
Foto

Ale být členem KSČ představovalo samo o sobě velké riziko. Z jednoho rohu po vás střílel bratr Mašin, z druhého vás pomlouvaly štvavé vysílačky, z třetího obvinění z pravicového oportunismu a revizionismu, z čtvrtého zase z levičáství a dogmatismu, takže jste mohl být nezaměstnán natotata.

0 1
možnosti
JZ

J75a21n 44Z85i15e79g82l43e37r

17. 11. 2020 12:02

S údajně kvalitními potravinami za komunistů to není pravda.

V dokumentu České státní televize z roku 1987 s názvem „Jsou naše potraviny závadné?“, se mluví o absenci normy na obsah vysoce karcinogenních PCB v potravinách. Podobně tomu bylo např. u benzenu, dusičnanů, dusitanů, kyseliny sírové, mykotoxinů, těžkých kovů, NPK a DDT (zakázán až v roce 1974, v potravinách přítomen dlouho poté), kdy normy buď nebyly, nebo se nedodržovaly. „Ve vyšších hladinách jsou v potravinách zjištěny některé toxické látky, které dokonce překračují přípustný denní příjem stanovený Světovou zdravotnickou organizací“, píše se ve zprávě ministerstva životního prostředí z března 1990.

Potraviny za komunistů obsahovaly chemické přísady, ale nebyla povinnost uvádět jejich obsah na obalu. U potravin, které nejvíce ohrožovaly zdraví, se uváděla poznámka ve smyslu: potraviny obsahují zdraví škodlivé látky a mohou vyvolávat alergické reakce, poznámka byla např. na trvanlivých salámech (nepamatuji si ji zcela přesně, děkuji, pokud si někdo vzpomenete na přesné znění).

Na nekvalitní potraviny upozorňovalo např. sdružení Dinosaurus, které v osmdesátých letech pořádalo série přednášek pro střední a vysoké školy o jedech v potravinách a varovalo před konzumací uzenin a mléčných výrobků dětmi. Nejhorší kvalitu měly uzeniny, ovoce a zelenina (násobně se užívala hnojiva oproti dnešku, 233,7 kg na hektar, oproti 99,8 kg na hektar), maso a mléčné výrobky, tzn. skoro vše.

dokumentu České státní televize z roku 1987 s názvem „Jsou naše potraviny závadné?“, se mluví o absenci normy na obsah vysoce karcinogenních PCB v potravinách. Podobně tomu bylo např. u benzenu, dusičnanů, dusitanů, kyseliny sírové, mykotoxinů, těžkých kovů, NPK a DDT (zakázán až v roce 1974, v potravinách přítomen dlouho poté), kdy normy buď nebyly, nebo se nedodržovaly. „Ve vyšších hladinách jsou v potravinách zjištěny některé toxické látky, které dokonce překračují přípustný denní příjem stanovený Světovou zdravotnickou organiza

8 0
možnosti
JZ

J79a49n 29Z76i89e60g38l20e55r

17. 11. 2020 12:05

„Ve vyšších hladinách jsou v potravinách zjištěny některé toxické látky, které dokonce překračují přípustný denní příjem stanovený Světovou zdravotnickou organizací“, píše se ve zprávě ministerstva životního prostředí z března 1990.

Viz https://www.svobodny-svet.cz/9116/kvalita-potravin-pred-rokem-1989.html

1 0
možnosti
JK

To právo na práci bylo širokým pojmem. Jednak si mnoho lidí nemohlo práci jen tak vybírat. A když jste měl špatný kádrový posudek, tak vás třeba nemohli zaměstnat a právo na práci v ústavě vám bylo k ničemu.

5 0
možnosti
PL

P85e17t86r 37L78u55k88e31š

17. 11. 2020 12:08

To byly časy. Profesor mohl klidně dělat kotelníka.

3 0
možnosti
  • Počet článků 298
  • Celková karma 31,24
  • Průměrná čtenost 825x
Jsem poslankyně Evropského parlamentu za KSČM díky Vám, pro Vás a s Vámi.

Seznam rubrik