Diskuse

Voda nad zlato?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V oblasti zemědělství se hovořilo, jak to naši předkové dělali špatně.

Zdroj: https://konecnakaterina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=664173

Spíše co Vaši předchůdci dělali špatně aneb ''Rozoráme všechny meze.''

Kamenné masivní mezníky, příkopy, křoviny, pěšiny apod. zřetelně po desetiletí oddělovaly nejen pole, ale s nimi i různé způsoby obhospodařování půdy a často rozporné zájmy jednotlivých vlastníků. Katastrální mapy se po léta neustále měnily i v souvislosti s probíhající první pozemkovou reformou a dalšími hospodářskými úpravami půdy za první republiky. Stále však v realitě i díky chybějícím zákonným úpravám převládala rozptýlená políčka nevhodných tvarů se špatným přístupem a obtížným užitím mechanizace. Tento stav se začal zásadně měnit až po druhé světové válce, kdy došlo v návaznosti na retribuční dekrety prezidenta Edvarda Beneše k přerozdělení zkonfiskované půdy Němců, Maďarů a zrádců. Posléze byla konfiskovaná půda v držení velkostatků i menších statkářů nejprve přerozdělena ve prospěch malých a středních rolníků a pak do vlastnictví státních statků a prvních předchůdců jednotných zemědělských družstev. Již při scelování pozemků pro první státní statky došlo k nevhodným zásahům do krajiny. Skutečné vyvrcholení tohoto destruktivního přístupu k venkovské krajině představovalo násilné rozorávání mezí na počátku 50. let a vytváření velkých lánů pro potřeby JZD vyšších typů.

1 0
možnosti

Rozorávání mezí a polních cest mělo být vrcholem myšlenky kolektivního hospodaření v boji proti „vesnickým boháčům“ a ostatním „škůdcům“, kteří lpí na soukromém vlastnictví. Od společné rostlinné výroby na scelených lánech byl už jen krůček ke kýženému dovršení socialistického typu hospodaření. Z hlediska užití mechanizace bylo scelování obdělávaných ploch účelné i potřebné. Politicky motivované rozorávání mezí však nezohledňovalo možné negativní ekologické následky. Při scelování zmizely tisíce hektarů přírodní vegetace, byly vykáceny desítky kilometrů stromořadí apod. Půda byla vystavena větrné i vodní erozi se všemi dalšími důsledky: poklesem bonity půdy, snižováním výnosů, znečištěním vodních zdrojů zejména dusíkatými umělými hnojivy, zanášením toků a nádrží. Scelování polí, likvidace mezí, cest i drobných sakrálních památek a s tím spojený tlak na přejmenování krajiny (likvidace pomístních názvů), to vše se výrazně promítlo nejen do podoby krajiny, ale též do charakteru venkovského společenství. Spolu se zásahem do krajiny byl proveden i zásah do paměti a tradic českého venkova.

(Zdroj: PETRÁŇ, J.: Rolník v tradiční evropské kultuře. Set Out, Praha 2000.)

1 0
možnosti

tady také ani nekáplo

0 0
možnosti

Každý nadává na řepku na polích ale řepka jako jedna z mála plodin pole chrání proti erozi( seje se v srpnu a na podzim jsou pole již pokrytá zelenou hmotou a chrání zem při zimních větrech),při sklizni se veškerá narostlá hmota(mimo semena) drtí a zůstává na polích čímž je obohacuje o humus, vypadané semeno vzklíčí a nechává se na zelené hnojení,v důsledku je řepka vynikající předplodina pro pšenici. Z polí se řepkou proto nejdou přívalové eroze při bouřích jako z kukuřice která se pěstuje na biomasu do bioplynek.

0 0
možnosti

Jo, to bylo samé, poručíme větru, dešti..... a teď to máme.

2 0
možnosti

Děkuji za zajímavý článek.

Přeji pěkný den.

0 0
možnosti
Foto

J26a86k97u89b 42R31o52t23h

24. 5. 2018 14:56

Nemohu si pomoct, ale mně se soustružka Konečná líbí. Vždy si najde nějaký alarmistický text, aniž by znala fakta, protože je líná si je zjistit (tak třeba její nehorázné lži o TTIP), sepíše k tomu expozé a bloudi jí na to skáčou. Prý bude možná předsedkyní jejich partaje. Nu, charakter na to má a schopnosti taky. :-/;-D

2 2
možnosti

Myslím ,že naši dědové by se museli v hrobě obracet, kdyby si přečetli blábol od členky zlodějské komunistické tlupy, která jim rozkradla od roku1948 veškerý majetek , který jim sloužil k veškeré zemědělské činosti.

3 1
možnosti

No hlavně, že zapršelo..

0 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
3 1
možnosti

J58i23r95i 93B91o82r

24. 5. 2018 14:13

Komunisti,meliorace,meliorace,meliorace.Musíte být hodně otrlá když tvrdíte že váš program je udržení vody v přírodě. Vysoušeli jste kdejakou louži a tvářili jste se že zúrodňujete celiny jako v SSSR. Takto jste si vedli ve všem.Už konečně zalezte.

7 1
možnosti

Meliorace nevydrží v zemi navěky,mají určitou životnost už kvůli zanášení. .Nebylo to nic dobrého ,ale největší problém je zábor zemědělské půdy ,obrovská nákupní střediska ,skladovací haly na kdysi úrodných půdách.,vyasfaltované plochy. Voda se nemá kam vsakovat a v tom lepším případě ,,jenom" bez napáchání škod odteče.Paní Konečná má v tomto případě pravdu a že je to komunistická poslankyně v tom není žádný vliv na obsah blogu. To jsou u některých jen trapné bláboly.

0 0
možnosti
  • Počet článků 298
  • Celková karma 31,16
  • Průměrná čtenost 825x
Jsem poslankyně Evropského parlamentu za KSČM díky Vám, pro Vás a s Vámi.

Seznam rubrik