Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hříchy ministra Síkely aneb kdo bude nový český eurokomisař

Tak už je oficiální to, co se šušká několik měsíců: Ministr průmyslu Josef Síkela se chce stát příštím eurokomisařem.  No tak se podívejme blíže na jeho působení v čele ministerstva za poslední rok a půl.  

Dostane tuto kandidaturu, protože byl tak skvělým ministrem, nebo se ho kolegové z pětidemolice chtějí zbavit a vykopnout ho výš? 

Není tajemstvím, že poslanci ho pro jeho (ne)komunikaci mají plné zuby. To samé lze říci i o zástupcích průmyslu a energetiky. Pravdou je, že jako člověk z bankovního sektoru nastoupil do funkce bez hlubší znalosti problematiky a velmi brzy se na něj sesypala vážná energetická krize. Nicméně solidní ministr by se obrátil na odborníky, aby mu připravili návrhy řešení, a ty by byly rychle realizovány. Místo toho jsme viděli bezradné přešlapování na místě, takže ceny energií pro české občany vyšplhaly do závratných výšek. Mezitím mnohé země již pomáhaly svým občanům a firmám zastropováním cen energií. Když na ministerstvu v létě loňského roku vymysleli nefunkční systém kompenzací, tak i premiérovi došla trpělivost a další pokusy zkrotit ceny energií začali vymýšlet bez Síkelova ministerstva. 

Ne že by pánové na Úřadu vlády ČR byli nějak extra schopní, ale aspoň vymysleli zastropování cen energií a určitou snahu – byť nedostatečnou – získat zpět nehorázné zisky energetických firem a bank. Dalším problémem bylo zajistit dostatek zemního plynu, když jsme si tak fanfarónsky zarazili import z Ruska. Že jsme nezmrzli, zajistily dva faktory: Hlavně mírná zima a také zajištění dodávek zemního plynu přes LNG terminál v Holandsku, což zabezpečil ČEZ s přispěním pánů z Úřadu vlády, nikoli ministr průmyslu.

V letošním roce byla velkým tématem novela energetického zákona, která má umožnit vznik komunitní energetiky. Místo logického přístupu, tedy napsání novely zákona úředníky MPO s přispěním energetických odborníků, ministr Síkela rozhodl o zapojení ekologických aktivistů, kteří o energetice ví tolik, že existuje zásuvka, ve které si nabijí svůj mobilní telefon. Výsledek práce těchto amatérů byl vidět už po mezirezortním připomínkovém řízení, kdy se sešly mraky připomínek, neboť zákon byl zcela zpatlaný. Ani toto ministra neodradilo od toho, aby netlačil na urychlené vypořádání a odeslání legislativní radě vlády. Páni profesoři z legislativní rady vlády byli z návrhu zákona zcela zděšení. Po dalších peripetiích nakonec návrh dostali do rukou odborníci na energetickou legislativu a uvedli ho aspoň do stavu, že lze o něm jednat. 

Dalším tématem je vůbec budoucnost energetiky, jak ukázala analýza ČEPS (České elektroenergetické přenosové soustavy), čeká nás za pár let nedostatek elektřiny. V této situaci by ministr průmyslu měl burcovat vládu, ČEZ a další, aby se situace řešila např. prodloužením fungování uhelných elektráren, urychlením výstavby jaderných bloků. Jenže na MPO se spí… A vládní představitelé opakují nesmysly o tom, že fotovoltaika nám zajistí energetickou bezpečnost…

No a finále kroků ministra Síkely je určitě tzv. konsolidační balíček. V něm ministr Síkela slíbil 20 mld. Kč úspor za nevyplacení solárních dotací. Každý, kdo sleduje vývoj kauzy solárních baronů posledních 10 let, ví, že sebrat tyto nehorázné zisky není jednoduché bez rizika prohraných arbitráží. Podle kuloárních informací MPO furiantsky vyhlásilo, že má právní analýzu, že dotace se nemusí vyplatit. No jo, jenže když se potom zpětně analýza hledala, tak ji nikdo nenašel. Takže těch tzv. ušetřených 20 mld. Kč zaplatí lidé v cenách elektřiny. Znáte větší případ amatérismu?

Je toho jen málo, co lze ministrovi Síkelovi přičíst k dobru. Za zmínku určitě stojí, že ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí umožnil provoz teplárenských uhelných zařízení, která měla být odstavena, nebo po průtazích nakonec schválil energeticky náročnému průmyslu kompenzace brutálních cen emisních povolenek.

Tak co myslíte? Je nominace na eurokomisaře za zásluhy, nebo vykopnutí někam, kde nebude Síkela tolik škodit? Konkurenci bude mít velikou. Třeba v jedné nejmenované profesorce, která si odpovědi na elementární politické otázky opisovala z taháčku, pardon deníčku…

 

 

Autor: Kateřina Konečná | pátek 18.8.2023 22:27 | karma článku: 33,60 | přečteno: 808x
  • Další články autora

Kateřina Konečná

ČR a její občané nesmí sloužit světu jako „ropné pole“ na krev a plazmu!

Jelikož jsem si od jednoho ne příliš bystrého novináře o víkendu přečetla, že jsem v Evropském parlamentu za posledních 10 let nic nedokázala, rozhodla jsem se udělat takový seriál mých úspěchů.

15.4.2024 v 16:23 | Karma: 31,24 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Kateřina Konečná

Viníci krachu Liberty? EU, privatizace, Indové!

Je to smutný pohled. Před třiceti lety fungující huť, dnes firma bez fungující vysoké pece. Kdo jsou viníci je jasné, ale je třeba to rozebrat podrobněji...

17.12.2023 v 16:45 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1290x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Kateřina Konečná

Je na čase zkrotit divoké krátkodobé pronájmy. A pomoci bydlení

Krátkodobé pronájmy bytů nabízených skrze online platformy, jako je například Airbnb, můžou být sice výhodné díky relativně nízkým cenám pro turisty, místním však obvykle přínosem nejsou.

22.11.2023 v 18:22 | Karma: 17,61 | Přečteno: 440x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Kateřina Konečná

Měla jsem zamhouřit oko před miliardami eur pro ukrajinské oligarchy? Ani omylem

Evropský parlament před pár týdny valnou většinou schválil takzvaný nástroj pro Ukrajinu. Za tím nic neříkajícím označením je 50 miliard eur po následující tři roky. Hlasovala jsem proti. Proč?

14.11.2023 v 21:29 | Karma: 28,85 | Přečteno: 731x | Diskuse

Kateřina Konečná

Milá republiko,...

Připomínáme si 105 let státu, který dnes už – za mě bohužel – neexistuje. Mohli bychom tesknit, že jsme přišli nejen o společný stát, ale i o velký díl suverenity České republiky.

28.10.2023 v 22:06 | Karma: 21,35 | Přečteno: 471x | Diskuse
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14

Aktualizujeme Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

  • Počet článků 298
  • Celková karma 31,24
  • Průměrná čtenost 825x
Jsem poslankyně Evropského parlamentu za KSČM díky Vám, pro Vás a s Vámi.

Seznam rubrik