Co je onen “návrat do normálu“?

22. 11. 2020 18:02:00
Rok 2020 je zatím naprosto cokoliv, jenom ne rokem standartním. Je kvůli němu navíc již naprosto nemožné se domnívat, že nové desetiletí bude prosto velkých a zásadních výzev.

Svůj sen však stále žijí např. evropské banky. Těm velmi vyhovovalo, že mohli během finanční krize vydírat evropské vlády k tomu, aby je finančně zachraňovali, ale nyní je vše v normálu a radši než dávat spravedlivý podíl ze zisku státu, preferují právní kličky. Jenom takový zaměstnanci britské banky HSBC na pobočce v Saudské Arábii dokázali vygenerovat 40 miliard korun zisku za pět let. Čím jsou speciální a co je jejím tajemstvím? Neexistují. Banka HSBC v Saudské Arábii žádné pracovníky nemá, ale za to se vyzná v tom, čemu se slušně říká daňová optimalizace.

Co je tedy onen vyhlížený a zaslíbený “návrat do normálu“? Živoření za minimální mzdu v továrně a skladu Evropy, zadlužené rozvíjející se země, které jistě nebudou schopny udržet na svém území nespokojené občany a banky vesele si chrochtající v daňových rájích. Velmi se těším na svobodu pohybu a nemocnice bez pacientů s COVID-19, ale obávám se, že onen “návrat do normálu“ bude znamenat i to, že se neduhy před-pandemické společnosti zůstanou. To bude znamenat, že není šance vyřešit velké výzvy současnosti.

Problém bude naopak představovat fakt, že jich budeme mít více najednou. Tyto výzvy nelze řešit odděleně a je nutno je řešit nyní. Proto mě vždycky zaráží, když slyším, že se musíme co nejdříve vrátit do normálu. Smutných faktem totiž je, že tento pomyslný “normál“ vedl ke vzniku těchto výzev a říkám si tedy, jestli není na pořadu dne mluvit o tom, jak by měl post-pandemický svět vypadat.

Pokud i organizace jako Mezinárodní měnový fond (MMF) bubnují na poplach, je jasné, že situace je vážná. MMF se např. domnívá, že jenom do konce toho roku upadne 90 milionu osob do extrémní chudoby. Některé země se budou z pandemie také dostávat lépe než jiné, a tak ve chvíli, kdy probíhá debata o snižování příjmové nerovnosti, dojde k opaku, a to jak mezi zeměmi, tak v samotných zemích. MMF najednou mluví o fiskální a monetární podpoře, což je pokrok od dříve preferované politiky tvrdých škrtů, ale nezakrývá, že rozvíjející se země se nachází ve velmi špatné situaci.

Jedním z důvodů, proč jsou rozvíjející se země v nezáviděníhodné pozici, je i ten, že jsou velmi zadlužené. Na základě starých závazků by jenom v tomto a příštím roce měly africké státy zaplatit až 10 miliard dolarů, přičemž více jak polovina těchto peněz poputuje do hlavního města bývalé koloniální velmoci – Londýna (respektive bankovní čtvrti City). Jenom Mosambik dává do svého rozpočtu skoro devětkrát více na splacení svého dluhu, než do zdravotnictví, což je samozřejmě neudržitelné. Země G20 tedy budou muset vést debatu, kterak se k těmto zemím postavit, jinak dojde ke smazání veškerého pokroku, kterého bylo v těchto oblastech dosaženo.

Českým problémem nejsou dluhy, jak se nám snažili svého času nakukat pravicový mistři (respektive ministři) škrtů, ale jsou to nízké mzdy. Česká republika má v EU po Irsku největší rozdíl mezi průměrnou a minimální mzdou, což v praxi znamená, že 30 procent občanů nemá na nenadálý výdaj ve výši 10 tisíc Kč (např. rozbitá pračka nebo lednice). Většina obyvatel si tam může jenom zdát o tom, že by pobírala minimální důstojnou mzdu. Ta je vyjádřením toho, kolik by měl na plný úvazek zaměstnaný člověk brát, aby se nemusel strachovat, že nevyjde s penězi do dalšího měsíce, zaplatil jídlo, nájem, mohl si dopřát sportovní nebo kulturní vyžití, nezanedbával hygienické potřeby a případně si ještě něco málo ušetřil. To je totiž něco, o čem se má smysl bavit, ale v české kotlině se bavíme jenom o mzdě minimální – pro živoření.

Autor: Kateřina Konečná | neděle 22.11.2020 18:02 | karma článku: 14.49 | přečteno: 332x

Další články blogera

Kateřina Konečná

Viníci krachu Liberty? EU, privatizace, Indové!

Je to smutný pohled. Před třiceti lety fungující huť, dnes firma bez fungující vysoké pece. Kdo jsou viníci je jasné, ale je třeba to rozebrat podrobněji...

17.12.2023 v 16:45 | Karma článku: 32.96 | Přečteno: 1257 | Diskuse

Kateřina Konečná

Je na čase zkrotit divoké krátkodobé pronájmy. A pomoci bydlení

Krátkodobé pronájmy bytů nabízených skrze online platformy, jako je například Airbnb, můžou být sice výhodné díky relativně nízkým cenám pro turisty, místním však obvykle přínosem nejsou.

22.11.2023 v 18:22 | Karma článku: 17.37 | Přečteno: 431 | Diskuse

Kateřina Konečná

Měla jsem zamhouřit oko před miliardami eur pro ukrajinské oligarchy? Ani omylem

Evropský parlament před pár týdny valnou většinou schválil takzvaný nástroj pro Ukrajinu. Za tím nic neříkajícím označením je 50 miliard eur po následující tři roky. Hlasovala jsem proti. Proč?

14.11.2023 v 21:29 | Karma článku: 28.41 | Přečteno: 659 | Diskuse

Kateřina Konečná

Milá republiko,...

Připomínáme si 105 let státu, který dnes už – za mě bohužel – neexistuje. Mohli bychom tesknit, že jsme přišli nejen o společný stát, ale i o velký díl suverenity České republiky.

28.10.2023 v 22:06 | Karma článku: 21.08 | Přečteno: 418 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 41.26 | Přečteno: 1306 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.37 | Přečteno: 333 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.40 | Přečteno: 3293 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.48 | Přečteno: 144 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 428 | Diskuse
Počet článků 297 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 825

Jsem poslankyně Evropského parlamentu za KSČM díky Vám, pro Vás a s Vámi.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...