Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obavy z brexitu

Britský komik Nish Kumar se před několika měsíci rozhodl, že napíše na britskou vládu a položí jí jednoduchý dotaz: »Co znamená brexit?«  V odpovědi se dozvěděl, že brexit znamená odchod Velké Británie z EU. 

Tato odpověď Kumara nijak neoslnila, a tak se zeptal: »Ale vážně – co brexit znamená?«V odpovědi se dozvěděl, že jeho otázka byla již zodpovězena. Smutnou pravdou je, že ani na tak jednoduchou otázku není možné zcela jasně odpovědět, a pravdu má svým způsobem jak Kumar, když se domáhá jiné odpovědi, tak i vládní pisatel, který ji považuje za zcela banální.

Položme si jinou otázku – Co o brexitu víme na 100 %?Víme, že 26. 6. 2016 proběhlo ve Velké Británii referendum o setrvání země v EU. Zastánci odchodu z EU vyhráli a nová premiérka Theresa Mayová aktivovala 29. 3. 2017 článek 50, který odstartoval vyjednávání mezi Velkou Británií a EU o rozluce. Aktivace článku 50, který je mimochodem použit poprvé, takže je jeho aplikace záležitostí neprobádanou, tedy teoreticky znamená, že Velká Británie přestane být členem EU 29. 3. 2019 ve 23.00 greenwichského času, ale zde už máme první háček, jelikož se stále častěji mluví o tom, že termín odchodu se bude muset posunout.

Ptáte se proč? Odpověď je jednoduchá – většina britské Dolní sněmovny nepodporuje dohodu o odchodu z EU, kterou vyjednala Mayová, jelikož obsahuje tzv. irskou pojistku; většina britské Dolní sněmovny nepodporuje odchod bez dohody; většina britské Dolní sněmovny nepodporuje druhé referendum. Jednoduchá odpověď však v tomto případě značí naprostý marasmus, do kterého se britská politická scéna propadla.

Ostrov, který byl hrdý na svou silnou politickou tradici a kulturu, je zcela vnitřně rozhádaný a lídr, který by je dokázal sjednotit, není na obzoru. Poslanci odcházejí jak z Labour Party, tak i od konzervativců a vytvořili The Independent Group (česky Nezávislá skupina) a požadují druhé referendum, které nakonec podpořil i Jeremy Corbyn a vyzval zbytek Labour Party, aby se k němu přidala. Ironií je, že nově vzniklá The Independent Group má již více členů než strana DUP, kterou Mayová potřebuje jakožto koaličního partnera.

Britská scéna tedy sice uznává, že brexit znamená odchod Velké Británie z EU, ale už nepanuje takřka žádná shoda na tom, za jakých podmínek se tak má stát a co to tedy bude pro Velkou Británii reálně znamenat. Do toho všeho zde máme ještě otázku Severního Irska a podmínky mírové dohody z roku 1998. Není tedy divu, že se mnoho politiků a komentátorů domnívá, že současná situace má jen jedno řešení – a tím je více času. To by to ovšem nesmělo souviset s brexitem, aby tu nebylo jedno velké ale.

Při odložení brexitu by britská vláda měla přesvědčit 27 členských států, že existuje dobrý důvod pro toto odložení. Vlády EU vyjádřily různou míru skepse ohledně toho, zda by prodloužení doby odchodu něco podstatně změnilo. Není tedy zaručeno, že by Evropská rada jednomyslně souhlasila s prodlužením. Britská vláda by chtěla krátké odložení, aby bylo možné uzavřít jednání (ohledně irské pojistky), ale někteří poslanci by usilovali o delší odložení, aby umožnili nové referendum o tom, zda opustit nebo neopustit EU. Pokud bude článek 50 prodloužen po 2. červenci, bude britská vláda vázána Smlouvami EU o uspořádání voleb do Evropského parlamentu!

My bychom si však měli položit ještě jinou otázku a tou je: Co znamená brexit pro země střední a východní Evropy? Pro mnoho společností ze střední a východní Evropy obchodujících s Velkou Británií je absolutní nedostatek jistoty při probíhajících jednáních o brexitu ochromující. Mnoho z nich předpokládalo, že odchod bez dohody je nemožný, ale nyní začíná být jejích víra na tenkém ledě. Existují tři hlavní obavy ohledně tzv. odchodu bez dohody. Nejprve je pravděpodobné, že klesne libra a vytvoří se měnové riziko. Zadruhé, dopravní spojení mezi zeměmi ze střední a východní Evropy a Spojeným královstvím bude narušeno, což pro zástupce společnosti ztíží návštěvu britských klientů. A konečně, že Spojené království, které se odkloní od práva EU, vytvoří právní nejistotu a případné dodatečné náklady, jelikož se evropské a britské systémy mezi sebou liší.

Odchod bez dohody bude mít pravděpodobně větší ekonomický dopad i mimo obchodní společnosti, které jsou přímo spojeny s Velkou Británií. Jsou zde odhady, že odchod bez dohody by vedl ke snížení HDP o 1 % jak na Slovensku, tak v České republice, a to kvůli narušení obchodu a zvýšené byrokracii, pravděpodobně s dalšími nepřímými dopady.

Položme si tedy znovu otázku: Co znamená brexit?Jednoduchou a upřímnou odpovědí je: chaos, nejistotu a obavy.

Autor: Kateřina Konečná | sobota 9.3.2019 14:33 | karma článku: 12,25 | přečteno: 497x
  • Další články autora

Kateřina Konečná

ČR a její občané nesmí sloužit světu jako „ropné pole“ na krev a plazmu!

Jelikož jsem si od jednoho ne příliš bystrého novináře o víkendu přečetla, že jsem v Evropském parlamentu za posledních 10 let nic nedokázala, rozhodla jsem se udělat takový seriál mých úspěchů.

15.4.2024 v 16:23 | Karma: 31,24 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Kateřina Konečná

Viníci krachu Liberty? EU, privatizace, Indové!

Je to smutný pohled. Před třiceti lety fungující huť, dnes firma bez fungující vysoké pece. Kdo jsou viníci je jasné, ale je třeba to rozebrat podrobněji...

17.12.2023 v 16:45 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1290x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Kateřina Konečná

Je na čase zkrotit divoké krátkodobé pronájmy. A pomoci bydlení

Krátkodobé pronájmy bytů nabízených skrze online platformy, jako je například Airbnb, můžou být sice výhodné díky relativně nízkým cenám pro turisty, místním však obvykle přínosem nejsou.

22.11.2023 v 18:22 | Karma: 17,61 | Přečteno: 440x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Kateřina Konečná

Měla jsem zamhouřit oko před miliardami eur pro ukrajinské oligarchy? Ani omylem

Evropský parlament před pár týdny valnou většinou schválil takzvaný nástroj pro Ukrajinu. Za tím nic neříkajícím označením je 50 miliard eur po následující tři roky. Hlasovala jsem proti. Proč?

14.11.2023 v 21:29 | Karma: 28,85 | Přečteno: 731x | Diskuse

Kateřina Konečná

Milá republiko,...

Připomínáme si 105 let státu, který dnes už – za mě bohužel – neexistuje. Mohli bychom tesknit, že jsme přišli nejen o společný stát, ale i o velký díl suverenity České republiky.

28.10.2023 v 22:06 | Karma: 21,35 | Přečteno: 471x | Diskuse
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

  • Počet článků 298
  • Celková karma 31,24
  • Průměrná čtenost 825x
Jsem poslankyně Evropského parlamentu za KSČM díky Vám, pro Vás a s Vámi.

Seznam rubrik