Nepřátelé Benešových dekretů a falešní vlastnenci

13. 10. 2017 10:55:15
Benešovy dekrety jsou součástí českého právního řádu a jsem přesvědčena, že tomu tak musí zůstat. Jak to lidovci vysvětlují svým krajanům ze sudetského Německa je mně skutečně zcela jedno.

České strany mají hájit zájmy České republiky a opravdu nechápu, co je tak nepochopitelného na tom, že ani ti, co se často politicky zaklínají českými zájmy, tomu ve skutečnosti nerozumí. Jan Werich kdysi mluvil o fangličkářství (laciném vlastenectví) a dnes se nám přitom rozšiřuje vlastenectví nikoliv jen laciné, ale přímo lživé a falešné.

Jakožto levicová politička jsem bytostně přesvědčena, že aplaudovat pravicově nacionálním stranám je zvláště odporný druh hyenismu. Zvláště nechápu, jak někdo, kdo si na svůj politický štít “hrdě“ dává obranu českých zájmů, může mít radost ze vzestupu stran, které se staví proti Benešovým dekretům a tedy i proti českému právu. Přitom to je přesně to, co dělá “hrdý Čech“ Tomio Okamura, který podporuje stranu Alternativa pro Německo (AfD).

Podívejme se na nyní na internetové stránky zmiňované německé strany, na kterých mj. najdeme článek „Nedemokratické Benešovy dekrety po 70 letech konečně zrušit!“. Zveřejňuji nyní tento text v plném znění. „Přesně přes 70 lety, 21. října 1945, byly v tehdejším Československu vydány tzv. Benešovy dekrety. Na jejich základě byly do roku 1947 paušálně prohlášeny za nepřátele státu, vyvražděny, vyhnány a zbaveny majetku téměř tři miliony Němců. K tomu prohlásil europolitický mluvčí frakce AfD (v saském zemském sněmu) André Barth:

Vyhnání na bázi Benešových dekretů dodnes hrozně působí na přímo postižené, kteří byli tehdy dětmi nebo mladými lidmi. Zvláště proto, že se týkaly všech Němců v Čechách a na Slovensku a ti byli mučeni a vyháněni nikoli kvůli konkrétním spáchaným skutkům, nýbrž jen kvůli národní příslušnosti. Majetek zkonfiskovaný mrtvým a vyhnaným Němcům připadl na základě těchto dekretů československému státu.

Dodnes jsou tyto dekrety platným právem v zemi s námi sousedící. Jen málokdo ví, že těmto dekretům padla za oběť také maďarská národní skupina. Dnešní Česká republika by udělala jako členský stát EU a demokratická země dobře, kdyby tyto dekrety 70 let po skončení války prohlásila konečně za neplatné. Ojediněle jsou mezitím i v Česku připomínány zločiny vyhnání a pochody smrti, do kterých byli vyláni Němci. Zvláště když rakouský znalec mezinárodního práva Felix Ermacora, bývalý expert OSN, došel ve svém posudku už v roce 1991 k závěru, že vyhnání naplňuje skutkovou podstatu genocidy.

V dodatkovém protokolu k Lisabonské smlouvě ovšem Česko trvá na zachování dekretů, které byly vypracovány už dlouho před skončením války českou exilovou vládou v Londýně. Zřejmě tak má být bráněno eventuálním právním nárokům sudetských Němců.

Stále ještě platné dekrety zabránily například v tomto roce navrácení východočeského renesančního zámku Opočno šlechtické rodině žijící v Rakousku a Řecku. Zámek má zůstat ve vlastnictví českého státu. Teprve v září o tom rozhodl Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou. Opočno bylo po druhé světové válce zkonfiskováno na základě Benešových dekretů. Předtím nacisté zbavili tohoto majetku původní šlechtické majitele. Ti byli židovského původu."

Seznamme se však s Alternativou pro Německo ještě o něco důkladněji. Spoluzakladatel strany a nyní poslanec Bundestagu Alexander Gauland před nedávnými volbami prohlásil, že Němci by měli být hrdí na úspěchy svých vojáků z obou světových válek. Někdo, kdo skutečně zná české dějiny a je mu blízká obrana českého národa, by se mohl v tuto chvíli zeptat, jestli mezi tyto úspěchy německých vojáků zástupce AfD počítá i 360 tisíc československých obětí nacismu, zničení Lidic a Ležáků, Terezín apod. Skutečný český vlastenec by si tyto otázky položil a s největší pravděpodobností by ho donutily, aby svou podporu takovému uskupení stáhnul. Tomio Okamura tak neučinil, a je i z toho důvodu pro mě osobně nedůvěryhodným a falešným českým politikem.

Chápu, jsou volby a slibem neurazíš, ale z výše uvedených důvodů nechápu, jak někdo Okamurova ražení může hovořit o obraně národních zájmů. Neví o nich nic, když se paktuje s těmi, kteří odmítají Benešovy dekrety a ve své troufalosti je označují za nedemokratické. Neví o nich nic, když podporuje ty, kteří pošlapávají českou historii a cítí hrdost za zbabělé zločiny německých vojsk. Okamura pro mě není vlastencem a obráncem českých zájmů. Je pouze z byznysu znuděným populistou, který chce moc a využívá k tomu něco, čemu přitom vůbec nerozumí - českou hrdost.

Autor: Kateřina Konečná | pátek 13.10.2017 10:55 | karma článku: 22.89 | přečteno: 954x

Další články blogera

Kateřina Konečná

Viníci krachu Liberty? EU, privatizace, Indové!

Je to smutný pohled. Před třiceti lety fungující huť, dnes firma bez fungující vysoké pece. Kdo jsou viníci je jasné, ale je třeba to rozebrat podrobněji...

17.12.2023 v 16:45 | Karma článku: 32.96 | Přečteno: 1257 | Diskuse

Kateřina Konečná

Je na čase zkrotit divoké krátkodobé pronájmy. A pomoci bydlení

Krátkodobé pronájmy bytů nabízených skrze online platformy, jako je například Airbnb, můžou být sice výhodné díky relativně nízkým cenám pro turisty, místním však obvykle přínosem nejsou.

22.11.2023 v 18:22 | Karma článku: 17.37 | Přečteno: 431 | Diskuse

Kateřina Konečná

Měla jsem zamhouřit oko před miliardami eur pro ukrajinské oligarchy? Ani omylem

Evropský parlament před pár týdny valnou většinou schválil takzvaný nástroj pro Ukrajinu. Za tím nic neříkajícím označením je 50 miliard eur po následující tři roky. Hlasovala jsem proti. Proč?

14.11.2023 v 21:29 | Karma článku: 28.41 | Přečteno: 659 | Diskuse

Kateřina Konečná

Milá republiko,...

Připomínáme si 105 let státu, který dnes už – za mě bohužel – neexistuje. Mohli bychom tesknit, že jsme přišli nejen o společný stát, ale i o velký díl suverenity České republiky.

28.10.2023 v 22:06 | Karma článku: 21.08 | Přečteno: 418 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 650 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.26 | Přečteno: 300 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 42.89 | Přečteno: 3006 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.45 | Přečteno: 139 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 297 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 825

Jsem poslankyně Evropského parlamentu za KSČM díky Vám, pro Vás a s Vámi.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...