Otázky doby

30. 12. 2016 14:54:32
Končící rok 2016 bylo období, do kterého jsme si všichni přáli stabilitu a zklidnění české i světové politické scény. Naše přání však nebyla vyslyšena a doba se stále více mění.

Velká Británie je na odchodu z EU, Trump věští konec moderní diplomacie a demokracie v USA, války po celém světě pokračují s neutuchající intenzitou, Česká republika byla stále montovnou Evropy, aniž by se za to zaměstnancům dostalo spravedlivé odměny, korporace stále ničily planetu v rámci »závodu na samé dno« a EU proti zájmu všech svých občanů stále zatvrzele prosazuje smlouvy CETA a TTIP. Předpovídaný konec dějin se nicméně nekoná a do roku 2017 tak vstupujeme, byť ne s nejlepšími vyhlídkami, což je ještě umocněno událostmi v Ankaře a Berlíně z minulého týdne.

»Heil Trump«

Žijeme nyní ve světě, kde jedno procento nejbohatších vlastní 50,8 % světového bohatství a 10 % nejbohatších pak vlastní 89 % světového bohatství. Miliardáři přitom předstírají, že jsou proti současnému stavu a stávají se ministry financí a prezidenty... Tohle je ta opravdová krize, která se odehrává za obrazovkami. Tohle je to, co ničí svět a naděje na spravedlivou společnost!

Například Trump ještě nejmenoval všechny členy své vlády a již teď víme, že to bude nejbohatší kabinet v dějinách USA, jelikož už nyní sdružuje boháče, jejichž jmění přesahuje 14 miliard dolarů. Tento kabinet milionářů a miliardářů slibuje, že bude bojovat proti současnému establishmentu a bude prosazovat zájmy střední střídy a »obyčejných« lidí. No uvidíme... Zatím tomu někteří Američané stále věří a se zdviženou pravicí provolávají »Heil Trump«. Nejlépe to ale shrnul Bernie Sanders (tedy muž, který by Trumpa podle většiny analytiků v prezidentské volbě porazil): »Pokud bude kabinet složen z miliardářů a milionářů a bude bojovat proti současnému establishmentu, pak nechci vidět, jaký ten příští establishment bude.«

Výklad lidských práv

Za zásadní považuji i to, kterak se stále mluví o lidských právech, ale problém je v tom, jak úzce jsou v poslední době vykládána. Proč se o nich tolik nemluví v souvislosti s podmínkami a platy pokladních v supermarketech nebo třeba poštovních doručovatelek s těžkými kabelami? Proč se tak málo používá termín lidská práva v kontextu dětí, jejichž rodiče si nemohou dovolit zaplatit jim obědy ve školních jídelnách? I to musíme ve velmi brzkém období vyřešit, pokud se chceme voličům prezentovat jako skutečná alternativa, která nebrání jejich zájmy jen na oko.

Všichni vysocí představitelé států, institucí a korporací musí cítit ten vztek, který se v lidech hromadí. Kanadský premiér Justin Trudeau nedávno velmi otevřeně prohlásil, že: »To, čemu čelíme právě teď - vzestupu populismu, dělících linií a šíření strachu - je založeno na faktu, že globalizace nepracuje pro střední třídu a pro obyčejné lidi.« Má samozřejmě pravdu a je skvělé, že i liberálové si jsou vědomi nebezpečí globalizace, ale problém je v tom, že to Trudeauovi nebrání stále prosazovat smlouvu CETA, která jde globalizaci naproti a jen umocní pozici korporací a těch nejbohatších...

Potřebujeme zásadní reformu

Závěr je jasný. Potřebujeme zásadní reformu socio-ekonomických vztahů, jinak budeme muset přihlížet tomu, kterak populisté a miliardáři přebírají chod společnosti. Skutečná levice se nemůže radovat, když se takovíto lidé dostávají k moci a ohrožují i ty již dosažené výdobytky moderní společnosti. Musíme požadovat politiku pro občany, která by je nevnímala pouze jako zákazníky a spotřebitele.

Máme tedy mnoho otázek a zásadních problémů, kterým se musíme věnovat, pokud chceme porazit své ideově vyprázdněné soupeře a nepřihlížet celosvětové zkáze. O tom musí rok 2017 být!

Kateřina KONEČNÁ

Autor: Kateřina Konečná | pátek 30.12.2016 14:54 | karma článku: 14.77 | přečteno: 259x

Další články blogera

Kateřina Konečná

Viníci krachu Liberty? EU, privatizace, Indové!

Je to smutný pohled. Před třiceti lety fungující huť, dnes firma bez fungující vysoké pece. Kdo jsou viníci je jasné, ale je třeba to rozebrat podrobněji...

17.12.2023 v 16:45 | Karma článku: 32.96 | Přečteno: 1257 | Diskuse

Kateřina Konečná

Je na čase zkrotit divoké krátkodobé pronájmy. A pomoci bydlení

Krátkodobé pronájmy bytů nabízených skrze online platformy, jako je například Airbnb, můžou být sice výhodné díky relativně nízkým cenám pro turisty, místním však obvykle přínosem nejsou.

22.11.2023 v 18:22 | Karma článku: 17.37 | Přečteno: 431 | Diskuse

Kateřina Konečná

Měla jsem zamhouřit oko před miliardami eur pro ukrajinské oligarchy? Ani omylem

Evropský parlament před pár týdny valnou většinou schválil takzvaný nástroj pro Ukrajinu. Za tím nic neříkajícím označením je 50 miliard eur po následující tři roky. Hlasovala jsem proti. Proč?

14.11.2023 v 21:29 | Karma článku: 28.41 | Přečteno: 659 | Diskuse

Kateřina Konečná

Milá republiko,...

Připomínáme si 105 let státu, který dnes už – za mě bohužel – neexistuje. Mohli bychom tesknit, že jsme přišli nejen o společný stát, ale i o velký díl suverenity České republiky.

28.10.2023 v 22:06 | Karma článku: 21.08 | Přečteno: 418 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 15.25 | Přečteno: 200 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 501 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 297 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 825

Jsem poslankyně Evropského parlamentu za KSČM díky Vám, pro Vás a s Vámi.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...